Palojoki palaa!

Hyvinkään, Tuusulan ja Nurmijärven alueella virtaavan Palojoen varren alavilla alueilla esiintyy vuosittain tulvia, jotka lisäävät maa-aineksen ja fosforin huuhtoutumista pelloilta. Joen valuma-alueella ei ole järviä tasaamassa virtaamaa, joten tulvat syntyvät herkästi suuren sadannan seurauksena. Pahin tunnistettu tulva-alue on Tuusulan Terrisuon alueella.

Palojoki palaa!-hankkeessa tehdään kokonaisvaltainen valuma-alueselvitys valumavesien viivyttämiseksi, tulva- ja kuivuushaittojen vähentämiseksi ja ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi. Yhteistyössä alueen maanomistajien kanssa kartoitetaan mahdollisuuksia viivyttää valumavesiä valuma-alueen suo-, metsä- ja peltoalueilla sekä taajamissa esimerkiksi pohjapatojen, ojitettujen soiden ennallistamisen, purojen mutkaisuuden palauttamisen tai jo olemassa olevien altaiden toiminnan parantamisen kautta. Hankkeessa keskitytään mahdollisimman luonnonmukaisiin ja kevyisiin kunnostusmenetelmiin kuormituksen minimoimiseksi.


Selvityksessä huomioidaan myös luonnon monimuotoisuus, joka hyötyy sekä ennallistettujen kohteiden tarjoamista elinympäristöistä että veden laadun paranemisesta. Hankkeen puitteissa toteutetaan 1–2 selvityksessä löytynyttä ennallistamiskohdetta, ja muille kohteille etsitään rahoitus- ja toteutusmahdollisuuksia yhdessä maanomistajien kanssa. Veden ajoittain huonon hygieenisen laadun syitä selvitetään kartoittamalla mahdollisia päästölähteitä, kuten uomien läheisiä hevostarhoja ja -laitumia sekä jätevesiverkostoon liittymättömiä kiinteistöjä.

Hankkeen tavoitteena on edistää Palojoen valuma-alueen kokonaisvaltaista vesienhallinnan suunnittelua ja toteutusta. Selvityksen avulla myös hankkeen päätyttyä voidaan jatkaa suunnitelmallista ja johdonmukaista työtä valuma-alueella Palojoen tilan parantamiseksi.

Hankkeeseen on saatu ympäristöministeriöltä avustusta noin 88 000 euroa.

Hankkeen toiminta-aika 1.4.2024-31.10.2026

Jos sinulla on tulva- tai muuta tietoa Palojoen valuma-alueelta tai haluat keskustella vesien viivytysmahdollisuuksista, ota yhteyttä Anna Haloseen (p. 044 2806 807, anna.halonen(at)vantaanjoki.fi.)